Portretul omului sănătos

Portretul Omului Sanatos

Portretul Omului SanatosDupă toate cercetările, trăirile mele și ale celor din jurul meu, după toate observațiile pertinente ale manifestării umane, m-am decis să vă redau un portret al omului sănătos. Atunci când omul este sănătos în toate dimensiunile vieții sale, el este fericit, se simte împlinit, este acasă cu el oriunde ar fi. Când este sănătos, nu-l mai interesează ce se întâmplă în curtea vecinului pentru că el are tot ce îi trebuie în curtea sa.  Atunci când omul este sănătos, pe cele trei dimensiuni pe care le voi analiza, el este deja manifestarea Sinelui său Divin în toate acțiunile sale în lumea concretă.

Autor articol: Psiholog  Niculina Gheorghiță

    Mai jos vă voi schița portretul omului sănătos pe toate dimensiunile sale, corp – minte – suflet.

Pe dimensiunea fizică a corpului uman, omul sănătos este omul care își înțelege, are grijă și prețuiește templul spiritului adică corpul fizic. Este omul care își vede corpul frumos și folositor. Este conștient și știe că, corpul fizic este un instrument pe care este imperios necesar să-l îngrijească și să-i dea tot ce are nevoie pentru buna funcționare. Își privește corpul ca pe o mașină în care călătorește și care are nevoie de ulei, carburant, revizii din când în când ca să nu rămână cu ea în mijlocul drumului călătoriei sale prin experiența umană. Este omul care oferă corpului său alimente de cea mai bună calitate, spălare conștientă, purificare prin respirație și îl îmbracă cu haine compatibile cu natura sa.

    Pe dimensiunea psihică, este omul care trăiește conștient de sine, de gândurile sale, de trăirile sale. Este omul care își cunoaște și satisface nevoile fără să aștepte ca cineva din exterior să i le satisfacă. Este omul care trăiește onest și cinstit cu sine și cu cei din jurul său. Este îngăduitor cu propriile limite, dar este mereu dornic să și le depășească, să crească să se dezvolte pentru a fi mereu în echilibru cu el și tot ce este în jurul său. Este omul care își trăiește umanitatea cu bucurie și veselie. Este gata să își asume riscuri, să fie creativ, să își exprime competențele și să se schimbe atunci când condițiile de moment solicită schimbările necesare evoluției. Omul sănătos găsește modalități de a introduce în viața lui ceea ce este nou și diferit, păstrând în același timp acele părți vechi care sunt încă utile și aruncă ceea ce nu îi mai este de folos. Adică are curajul să se dezlege de ceea ce aduce suferință și limitare. Are mereu o minte vioaie, curioasă și dorință de a experimenta pentru a se dezvolta.

   Pe dimensiunea sufletească, este omul care simte, iubește, se joacă, este eficient și responsabil de acțiunile sale în călătoria sa. Este omul care stă pe propriile sale picioare, iubește profund, acționează corect și cinstit, are eficiență și implicare maximă în ceea ce face. Este omul prezent în aici și acum, care trăiește în observator fără să pice în noroiul emoției. Este omul care acționează cu inima ușoară din joacă, fără atașamente și așteptări iluzorii. Este conștient în fiecare clipă să trăiască în sine și cu Sine.

  Făceți-vă o analiză din când în când pe cele trei dimensiuni prezentate și veți vedea cum stați cu sănătatea. Fiți voi, descoperiți-vă și partea iubitoare și partea în suferință din voi, faceți armonie între ele, dezlegați-vă și iertați-vă pentru nerealizări și dați-vă voie să fiți manifestarea Sinelui divin. Așa cum spunea și maestrul Iisus: „Căutați mai întâi împărăția cerurilor și toate celelalte se vor alătura vouă”. Adică fiți conectați cu natura divină din voi și restul va veni de la Sine. Pentru a reuși în permanență să ne conectăm la sine, important este să ne cunoaștem, să ne descoperim vulnerabilitățile, să ne iertăm, să ne dezlegăm de trecut și să ne dăm voie să FIM.

Spor la lucru cu voi!

Cu drag din cunoaștere și iubire pentru cunoaștere și iubire

12 comments

 1. Perfect adevarat Niculina. Ma bucur ca poti ajuta oamenii. Te iubesc

 2. Alina Popescu says:

  Cat de simplu este ,cand te-ai TREZIT si ai aflat ca ai dreptul sa trăiești ușor si bine si mai ales sănătos ! Multumesc mult Niculina !

 3. holisterapi says:

  Cu drag din iubire pentru iubire. Așa este și așa să fie!

 4. angelica says:

  Asa este si asa sa fie !!!

 5. gina belei says:

  Cuvintele tale ne vindeca sufletul ,ma bucur ca te-am gasit pe internet si astept cu drag articolele scrise de tine.Ai ceva special care imi da multa bucurie . Cu mult drag Gina din Cluj

 6. Corneanu Nelica says:

  Am citit si recitit acest articol…am ascultat sfatul si am incercat sa fac o analiza a sanatatii in cele 3 planuri….si, mi se pare mai greu (pentru mine) este sa “traiesti in AICI si ACUM” ..deocamdata…dar sunt optimista si exersez. Am o intrebare: cum sa fac practic, sa ma iert de trecut?
  Multumesc.
  Namaste.

 7. holisterapi says:

  Buna ziua. Dacă aveți cartea mea a 2-a cu Bucuria de a trai fără masca,am scris acolo procesul iertării. Sa va fie de folos. Cu darg

 8. Corneanu Nelica says:

  Momentan nu le am,din pacate,dar sper sa rezolv aceasta in decembrie cind voi veni ACASA…(am scris cu majuscule,deoarece momentan nu sunt in tara)…insa,am gasit raspunsurile in emisiunile televizate,pe care le urmaresc zilnic de cand v-am descoperit.(binenteles inregistrarile)
  Cu deosebita consideratie si iubire,va imbratisez si va multumesc ca sunteti contemporana cu mine in aceste vremuri minunate.
  Abia astept sa va pot cumpara si cartile ,sa le am alaturi de sufletul meu si sa pot rasfoi si recapitula fiecare invatatura.
  Am citit mai multe,dar cel mai aproape de sufletul meu ati rezonat dumneavoastra.
  inca o data,Iubire si Recunostinta.Namaste !

 9. Multumesc magnifica si desavirsita nicolina pentru toate articolele miraculoase si fabuloase.ele sunt o bogatie si un tezaur pentru mine incomensurabile.

 10. Laura says:

  Sunteti omul potrivit care a parut in viata mea la momentul potrivit , va multumesc , si sa aveti parte numai de bine sa ne puteti sfatui mult timp de aici in colo.
  Laura

 11. elena says:

  Va multumesc pentru trairile minunate care le putem invata si folosi suntetii minunata

 12. Nicodim says:

  Cu multa stima si respect pentru dvs si cei care au transmis gindurile lor aici.
  Noi oamenii am fost creati de un singur Creator Divin dar putini dintre noi avem acest respect in aceasta generatie in care ne/am departat de El si nu dorim sa fim reconectati cu sursa Vietii eterne . Fiecare personal este responsabil de a cauta pe Creator pt/ca El este Dragoste ( asa ne spune biblia ) si noi trebuie sa raspundem cu dragoste fata de semenii nostri . Mintuitorul Mesia a venit pe aceasta planeta pt a ne prezenta caracterul Tatalui si a platit cu viata Lui pt/ca noi sa fim rascumparati in imparatia cea vesnica a nemuririi .
  Multi oameni cauta pe Creator in diferite feluri si sub diferite metode si in locuri diferite , dar putini oameni stiu ca pe El il gasim numai intr-un singur loc sigur si garantat , in Cartea Lui sau scrisoarea adresata din dragoste rasei umane deconectata de El de la creatiune .
  Pentru fiecare ni se potriveste : Ioan 3. 16 Matei 6. 33
  Va doresc mult succes la studiu !
  Autor – analist istoric ……….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *